marți, 9 mai 2017

Cum ne pregătim
pentru pelerinajul la SantiagoPe scurt, despre lucrurile de care trebuie neapărat să țineți cont, când doriți să plecați într-un pelerinaj la Santiago de Compostela


Acest articol vă oferă o privire de ansamblu asupra a ceea ce trebuie știut și sperăm că vă va da un imbold pentru a aprofunda subiectul. Site-ul și numeroasele sale rubrici sunt aici pentru a vă ajuta să faceți acest pelerinaj în cele mai bune condiții posibile și să evitați greutăți inutile.

Este întotdeauna dificil a da sfaturi legate de acest pelerinaj (ca de altfel și de alte pelerinaje). La fiecare întrebare, răspunsul depinde adeseori de însăși personalitatea viitorului pelerin. Vârsta sa, experiența sa, starea fizică, anduranța, motivația, angajamentul spiritual, timpul de care dispune, modul în care dorește să trăiască acest periplu... etc.

Unii doresc să plece în aventură și se lasă ghidați de ceea ce le va scoate în cale hazardul. Alții pleacă dintr-un capriciu, puțin cam pe neașteptate. Aceștia își asumă greutățile acestui stil... să nu se preocupe de găzduire și să doarmă oriunde, să-și caute câteodată drumul, făcând kilometri inutili, să-și ia sau nu cu ei un cort, să plece la drum fără un minimum de antrenament, să nu țină cont de semnalele date de propriul corp și să se aleagă cu bășici sau, și mai rău, cu tendinită, să aleagă un echipament "la nimereală", etc., etc.

Există o carte care răspunde destul de bine la astfel de chestiuni: Compostelle pour lenuls.

1. A se documenta asupra pelerinajului la Compostela.

A pregăti o călătorie, oricare ar fi aceasta, înseamnă că ai și plecat deja, un pic... Atunci de ce să nu o facem? 

Dacă nu dețineți un minimum de informații privitoare la istoricul unui pelerinaj la Compostela, este obligatoriu să vă documentați. Puteți începe prin a citi una sau două din povestirile altor pelerini. Chiar dacă pelerinajul dumneavoastră va fi diferit, este un mijloc bun de a arunca o privire de ansamblu asupra derulării pelerinajului. Puteți cumpăra cărți sau puteți să citiți direct marturii (jurnalele de drum) în rubrica relatări despre Compostela (recits sur Compostelle).

Acolo veți găsi relatări din jurnalul de drum (carnetde route) al lui Gerard, care a făcut pelerinajul pe Drumul Francez de la St. Jean Pied -de-Port în 2005, sau cele ale lui Georges, care povestește despre partea cuprinsă între Puy en Velay (du Puy en Velay) până în St. Jean Pied-de-Port.

De asemenea, este interesant să aveți un minimum de referințe istorice asupra drumului pe care-l veți parcurge, acestea îl vor face și mai atractiv...

Citiți, de exemplu, articolul despre lucrurile neapărat de văzut pe Drumul Francez (Camino Frances).
Dacă doriți să abordați Via Podiensis nu ezitați să consultați Ghidul (le guide) (format PDF) editat de asociația "Sur les pas de Saint-Jacques" (“Pe urmele Sf. Iacob”)

Noi vă recomandăm cartea intitulată: Les Chemins de Saint-Jacques de Compostelle.
Această carte destul de completă privind istoria pelerinajului la Compostela, nu se mulțumește să descrie doar istoria Drumurilor în Franța, ci acordă un spațiu amplu pentru Camino Francés și detailează punctele de trecere. Are de asemenea numeroase ilustrații.
Se poate achiziționa de pe situl Amazon.fr.
O listă destul de completă de cărți vă este propusă în rubrica: Compostela – latura istorică (Compostellecȏtéhistorique).

2. Alegerea Drumului propriu fiecăruia și câți kilometri să parcurgi pe zi?

În Franța ca și în Spania, există multe drumuri (rute) care duc la Compostela. Unii doresc (la fel ca și în Evul Mediu) ca punctul de pornire să fie cât mai aproape de casă (este o alegere).

Alții preferă să "aleagă" un drum pentru pelerinaj mai mult sau mai puțin marcat care să fie, dacă este posibil, o ruta "istorică".

Cele mai cunoscute sunt cele care pleacă din Paris, Vezelay, Tours, Le Puy en Velay sau Arles... există, de asemenea, varianta Atlantică, cu plecare de lângă Mont St. Michel.

Studiați o hartă a Drumurilor spre Santiago de Compostela (cartedes Chemins vers Saint-Jacques de Compostelle).

Apoi trebuie stabilit numărul de zile de care dispuneți pentru pelerinaj. Veți face acest pelerinaj dintr-o dată sau împărțit pe parcursul mai multor ani?

Fără supărare, dar a face pelerinajul în 6 etape (o etapă pe an în 6 ani, de exemplu) nu este același lucru cu a pleca pentru o lună sau două (sau mai mult...). Folosul în raport cu realitatea nu este același... Dar dacă alegeți prima soluție (de multe ori nu avem încotro) riscați să vă retrageți în mijlocul bucuriei drumului.

Chiar dacă nu există o regulă, pentru majoritatea pelerinilor fiecare etapă este cuprinsă între 15 - 30 Km... totul depinde de zile, de forma în care vă aflați, de locurile de popas disponibile... Luați în calcul o medie de 25 km pe zi și nu veți fi departe de realitate. În acest ritm, pentru cei 800 de km pe Camino Francez de exemplu, trebuie estimat un parcurs de aproximativ 33 de zile (practic dublu dacă se pleacă din Puy en Velay).

Pentru aprofundarea subiectului, citiți articolul "Planificarea pelerinajului" (planifier sonpèlerinage)

Alegerea este absolut personală. Pentru o privire de ansamblu, nu ezitați să consultați meniul Franța și Spania și să descărcați broșura aflată la dispoziția dumneavoastră pe site-ul Oficiului de turism din Acquitania:

Dacă alegeți Via Podiensis (GR65 care pleacă din Puy en Velay) consultați www.via.podiensis.com

3. A cumpăra (sau nu) un ghid pentru Compostela

Odată stabilit drumul de urmat, mai puțin de a pleca într-o aventură..., este momentul de a cumpăra un ghid (sau două...).

Unii preferă să-și alcătuiască propriul ghid (copiind hărți, etc.). Nu sunt sigur că merită efortul, inclusiv din punct de vedere practic (aceste fișe, hărți, etc. vor fi mai compacte decât o carte mică? Oare veți avea chiar toate informațiile necesare?)

Pe rutele spre Compostela, adesea există două preocupări: itinerarul și locurile de popas.
Aceste două probleme sunt și mai importante în Franța, unde există multe rute posibile și tarife de cazare foarte variabile...
Ideal este de a alege un ghid strict geografic (trasee, etape, istoricul locului) și un ghid dedicat locurilor de popas (mai ales pentru Franța).
Pentru cei ce doresc o găzduire sigură recomandăm ghidurile Miam-Miam Dodo (dodo= a dormi în argou). Aceste ghiduri vă indică pentru drumul ales, toate locurile posibile de popas, tarifele percepute, lunile în care sunt deschise, dacă au sau nu "dotări" (posibilitatea de a oferi masa) etc. ....și, de asemenea, sunt incluse hărți ale etapelor (sub forma unor desene care cuprind kilometrajul și comunele pe unde se trece).

Există deci un ghid pentru Drum (dar nu pentru toate!), puteți vedea lista aici: Miam-Miam Dodo

Alte ghiduri sunt axate mai mult pe indicații geografice, adesea cu hărți în format IGN (a se vedea rubrica "ghiduri" - guides - pentru o listă destul de completă).

Pentru alegerea unui ghid se poate citi articolul corespunzător - choisir un guide pour Compostelle

4. A se "înarma" cu o acreditare (credencial)

Chiar dacă acest carnet nu oferă nici un drept real (gratuitate, găzduire asigurată, etc.) este indispensabil pentru trei motive:
-vă acordă acces în locațiile rezervate pelerinilor, atât în Franța cât și în Spania sau Portugalia.
-vă autentifică ca pelerini la oficiile de turism, primării etc.
-vă permite să solicitați "Compostela" (certificatul pelerinajului făcut), odată sosiți la Santiago de Compostela.

Pentru a afla mai multe informații, citiți cele două articole:
La ce servește un credencial (A quoisert la Credencial)
Unde se procură credencial-ul (Oùse procurer la Credencial)

5. Alegerea echipamentului pentru a pleca spre Compostela

Probabil este punctul cel mai important!

În primul rând, picioarele dumneavoastră sunt cele ce vor parcurge mii de pasi... nu neglijați deci "duetul" șosete/pantofi (încălțări)... a se consulta meniul alegerii pantofilor pentru Compostela (chaussures pour Compostelle).

Al doilea echipament important (cel puțin în cazul în care bagajul dumneavoastră nu e transportat în alt mod) este rucsacul. Acest element este atât de important încât i-am consacrat o rubrică specială:  Rucsac pentru Compostella (sacàdos pour Compostelle).

6. Viața și costurile pe Camino

Dacă faceți parte dintre persoanele pentru care solitudinea declanșează frica, nu vă temeți. Dacă nu doriți să mergeți singur(ă), veți găsi tovarăși de drum, în fiecare zi (doar dacă nu alegeți un Camino mai puțin cunoscut).
Este inutil să postați anunțuri pe Forumuri sau pe Facebook, înainte de a porni la drum. Este chiar o greșeală... Nu putem fi siguri în ceea ce privește o persoană alături de care avem de parcurs câteva sute de kilometri, necunoscându-i obiceiurile sau modul de viață... practic toți / toate cei care au încercat nu au ajuns împreună la Santiago de Compostella, și ceea ce este mai rău, la final, păstrează un gust amar al acestei părți a pelerinajului. Trebuie spus că nu acesta este obiectivul!

Nu vorbim de "moralitate", ci de:
  • ritmul său de mers (trebuie să fie similar, dacă doriți să mergeți împreună). Nu există nimic mai neplăcut decât cineva care merge mai repede (sau mai încet) decât dumneavoastră... Fiecare încearcă să se adapteze ritmului celuilalt și asta devine repede obositor.
  • capacitatea sa fizică. O să poată face ca și dumneavoastră xx km/ zi, și asta în fiecare zi? Unul sau celălalt ar face efortul, fie a merge mai puțini (sau mai mulți) kilometri decât cei pe care vi i-ați propus, dar cât va dura aceasta?
  • felul său de trai. Ii place să pornească dimineața devreme, să ia micul dejun mai curând la ora 10...
  • etc...

De-a lungul zilelor, toate aceste lucruri vă vor face viața și pelerinajul atât de complicate, încât în cele din urmă, veți hotărî să vă despărțiți. Resentimentul va fi simțit în mod și mai negativ, deoarece între voi a existat un fel de contract... v-ați întâlnit să faceți împreună pelerinajul.... a fost "programat".

Pentru a termina cu acest subiect, trebuie să știți că în fiecare zi, veți întâlni în locurile de popas persoane, care ca și dumneavoastră, doresc să nu călătorească singure. Există, de asemenea, grupuri care, mai mult sau mai puțin, se formează pe parcursul zilei. Este foarte ușor să porniți împreună a doua zi, cu o persoană cu care vă simpatizați, sau cu grupul și într-un mod informal se pleacă împreună, dar... nu ne jurăm fidelitate pe viață!

Dacă se întâmplă ca de-a lungul drumului sau al zilei să nu vă înțelegeți cu acea persoană (neavând  același ritm sau intervenind "incompatibilitatea"), atunci nimic nu vă împiedică să vă "alipiți" în zilele următoare de un alt grup sau de o altă persoană. Acest lucru vă va da o anumită libertate de acțiune necesară totuși pentru a trăi din plin propriul pelerinaj.

Pentru chestiunile cotidiene ale unui pelerin nu ezitați să citiți articolul: quel est le quotidien d'unpelerin(e)

Compostela, problema finanțelor

Totul depinde, de asemenea, de modul dumneavoastră de viața (și de mijloacele dumneavoastră). În Franța, în principal, chestiunea costurilor este legată de găzduire (între 12 și 18 euro în "hanuri" rezervate pelerinilor). În Spania este puțin mai ieftin, dar foarte diferit (între 5 și 15 euro).

Prețul depinde și de necesitatea de a lua micul dejun sau nu, acolo unde ați dormit. Pentru hrană, cu condiția de a nu merge la restaurant și de a vă găti singuri (sau să vă faceți sandwich), contați pe un cost în jur de 5 euro. Deci, în mare, pentru a vă da o cifră estimativă a costului pe zi, vă veți aloca aproximativ 18 - 25 euro /zi, fiind foarte chibzuiți. Dar, încă odată, totul depinde de modul de viață al fiecăruia.

Realitatea se situează mai curând între 25 și 35 de euro (casă+masă gen sandwich+masă de seară pregătită de dumneavoastră+băuturi și altele în cursul unei zile... de exemplu mere, banane, etc.) - un studiu recent din 2016 arată că media ar fi de 36 euro/zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu